V roce 1893 měl Paul Friedrich Dick vizi vyrobit nůž z vícevrstvé oceli, který spojuje přednosti uhlíkové oceli a nerezové oceli. Ve stejné době však probíhaly přípravy na světovou výstavu v Chicagu, která všechny spolupracovníky zcela zaměstnala. Tak zmizela idea třívrstvé oceli nejprve v šuplíku. Tato geniální myšlenka by zůstala téměř v zapomnění , kdyby nebylo dnes – o více než 110 let později – pana Wilhelma Leutze – synovce komerčního rady Paula Dicka, který ji realizoval ve formě série nožů „1778“ . 
Jádro nože je tvořeno z tenoučké vrstvy vysoce legované „Double S VG 12“ oceli s vysokým obsahem uhlíku a extrémní tvrdostí 61 o HRC.
Toto je zvlášť důležité pro efektivní řez a prodlužuje se tak výrazně i životnost břitu, který nevyžaduje díky tomu časté broušení.
Jelikož je uhlíková ocel ohrožena korozí a není pachově neutrální (např. pach cibule si pamatuje roky) a rovněž díky vysoké tvrdosti je náchylná k vylomení, je toto jádro vkládáno postupně jako sandwich do pravé potravinářské, nerezové oceli.
Tak došlo k dokonalému propojení technických předností s moderní potravinářskou hygienou.
Vícevrstvá ocel je považována po celém světě za nejvíce ušlechtilou ocel. Třívrstvá ocel spojuje funkčnost a stav techniky.
Řeznému srdci nože byly přidány v tajné receptuře přísady kobaltu, manganu a molybdenu, které zajišťují jemnější složení a tím i jemnější, rovnoměrný řez nože. Tato speciální ocel „Double X VG 12“ je chráněna patentem.
Všechny nože ze série „1778“ jsou ručně broušeny a obtahovány. Jak střenka, tak břit každého jednotlivého nože jsou specialistou ručně opracovány a přezkoušeny podle nejvyšších požadavků na kvalitu.
Samotná střenka zhotovená z vybraného švestkového dřeva je pro Vás unikát. Než uchopíte nůž do ruky, projde 45 pracovními kroky. 
Díky extrémně štíhlému, ostrému břitu je řezání a vaření pro uživatele zábavou. Nože se perfektně vedou a vytváří čistý řez, který bere dech. Řezané zboží se neprotrhne ani jinak nepoškodí. Tvar a velikost vytváří ucelený design , které umožňuje , že nůž v ruce leží obzvláště bezpečně a příjemně.
Perfektně vyvážený a ostrý nůž poskytuje uživateli při práci s ním fascinující zážitek.
Kvalitní nože Dick Serie „1778“ si zaslouží zvláštní pozornost a starostlivou péči.
Nedávejte tento hodnotný nůž v žádném případě do myčky. Extrémně jemný břit se jinak na vnější části lehce zaoblí a ztrácí svůj optimální řezný výkon.
Střenka je z přírodního dřevěného materiálu a není určena pro mytí v myčce. Nejlepší je omýt nůž ihned po použití horkou vodou a třením ho usušit.
Díky mimořádné tvrdosti nožů této série by měla být pro broušení používána titanová ocilka Dick. Pravidelné ostření na ocilce prodlužuje výrazně životnost čepele.